E.S.S. Ares

WhatsApp_Image_2020-04-21_at_21.41.36.jpeg
Nijmeegse Vierdaagse 2019

Enschedese Studenten Schietvereniging ‘Ares’ (E.S.S. ‘Ares’), kortweg ‘Ares’ is dé studentenschietvereniging van Enschede en tevens één van de subverenigingen van het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’. De oprichting van Ares dateert van 27 maart 1998. Niet veel later werd de schietvereniging door Defensie erkend als de tiende en laatste studentenweerbaarheid van Nederland. Studentenweerbaarheden dragen bij aan de werving van academisch opgeleid personeel en bieden de gelegenheid leden van de weerbaarheden informeel kennis te laten maken met de krijgsmacht.

Al sinds de oprichting van Ares wordt er nauw contact gehouden met militaire eenheden. Elke studentenweerbaarheid is gelieerd aan een eenheid van de Nederlandse Krijgsmacht. Het moederregiment van E.S.S. Ares is daarbij ook het oudste regiment der infanterie van de Nederlandse Landmacht. Namelijk het 44e Panzerinfanteriebataljon Prins Johan Willem Friso, gelegerd in de Johannes Postkazerne te Havelte. Naast contact met het moederregiment wordt er jaarlijks een schietopleiding gevolgd bij en in samenwerking met de Foxtrot-compagnie van 10 Natresbat. Hiermee wordt getracht zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de jaarlijkse schietwedstrijd tussen alle studentenweerbaarheden van Nederland. Deze wedstrijd is een belangrijk aspect in de competitie om de Prins Bernhard Weerbaarheden Trofee (winnaar 2008, 2014 en 2022), de prijs voor de beste studentenweerbaarheid van Nederland. De PBWT wordt jaarlijks uitgereikt door de inspecteur-generaal der Krijgsmacht, tijdens de IGK-borrel op De Zwaluwenberg (het voormalig werkpaleis van Prins Bernhard).

Naast de schietwedstrijd zijn ook overige activiteiten, zoals het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse, het leveren van een bijdrage aan activiteiten rondom dodenherdenking en bevrijdingsdag, het spelen van oefenvijand voor de NatRes, parachutespringen en de jaarlijkse deelname aan Prinsjesdag van belang bij het winnen van de PBWT. De eerstgenoemde activiteit is overigens een vereiste voor het lidmaatschap van Ares. Het doel hiervan is om alleen deze mannen en vrouwen toe te laten tot de vereniging die beschikken over een uitstekend doorzettingsvermogen en een uitmuntende mentaliteit. Slechts zij zijn bevoegd om het weerbaarhedenlied te zingen, dat een studentikoze variant is op “de buste van Marie”, een oud soldatenlied dat ontstaan is rond 1840.

Contact:

bestuur@essares.nl

Instagram