Huize Cook

Wie Huize Cook nadert, ziet direct dat de bewoners studenten zijn. Naast de deur van de twee-onder-een-kapwoning met ruime voortuin op de Oliemolensingel bevindt zich een grote verzameling versleten fietsen in de voortuin, en achter het raam hangt een poster van studentenvereniging Audentis. Een enorme fles Grolsch met een nog groter glas ernaast siert de vensterbank. En, heel opmerkelijk: midden op de oprit staat een paar schoenen. Te herkennen aan de grote en vooral mooie voortuin, waar al menig sjaarsen-inboedel heeft gestaan, geeft Cook kleur aan de Oliemolensingel.

We gaan elke avond met z’n zessen boodschappen doen. Er is altijd wel iemand die wil koken, die pakt de boodschappen, en de anderen posteren zich bij de koffieautomaat. Iemand anders betaalt, en de rest moet dobbelen om de afwas. Al met al zijn we er zo’n drie uur per dag mee bezig, maar het is altijd gezellig. We zijn dus een heel hecht huis. Maar dat niet alleen. Huize Cook is ook een van de meest actieve huizen in Enschede. Onder de zes huidige bewoners alleen al zijn twee oud-Sociëteitsbestuurders en een honorair Sociëteitsbestuurder. Daarnaast drie Gatters en een oud-Gatter. Om van de vele commissies die gedaan zijn of worden gedaan maar niet te spreken. 

De naam Cook is verzonnen door de oprichters, het huis werd in 1988 opgericht door een jaarclub van Rossinant, Mondukonkeranto. Ze besloten een wereldbol rond te draaien, die met een vinger te stoppen en het huis zou vernoemd worden naar de ontdekker van dat land. In de woonkamer hangt een groot portret van James Cook, en op een muur is een boom getekend, de ‘Tree of Wisdom’. Aan de takken hangen bordjes met de namen van oud-bewoners. Aan een van de muren in de woonkamer hangt een groot houten bord met haakjes. Aan elk haakje hangt een bierpul, voor elke oud-bewoner en bewoner één. Eigenlijk is er maar één regel: dat glas mag nooit gewassen worden. Om het niet al te zeer te laten verstoffen, is het dus zaak er zo vaak mogelijk uit te komen drinken.

Cook_tekening.png
COOK