H.E.C.H. 't Katshuis

Voor de geschiedenis van het Hoogste Enschedese Corpshuis ’t Katshuis nemen wij u mee naar het jaar negentienvierentachtig. Lang voordat de huidige bewoners geboren waren ontstond vanuit het bewind dat het Drienerloos Studenten Corps Cheiron op Enschede uitoefende, een studentenhuis gelegen op Ribbeltsweg 18a te Enschede. Op zevenentwintig augustus negentienvierentachtig trokken drie bewoners (twee mannen en één vrouw) in het pand. Met 57.78 m + NAP werd ’t Katshuis het hoogst gelegen Corpshuis van Enschede. Het huis werd vernoemd naar de toenmalige verhuurster mevrouw Kats. Toen bleek dat de harmonie tussen man en vrouw niet was weggelegd voor de bewoners van ’t Katshuis, werden de vrouwen, vriendelijk doch dringend, verzocht te verhuizen. Zo werd ‘t Katshuis vanaf eenendertig januari negentienzesentachtig een mannenhuis. 

Door de jaren heen heeft ’t Katshuis vele tradities ontwikkeld. De meest belangrijke tradities zijn de aanwezigheid van een grote collectie volwassen lectuur, bierviltjes en schilderijen. Daarnaast is het eten van de Gerdaanse schotel bij bezoek van oud bewoners iets waar menig Katshuiser van kan genieten. De Gerdaanse schotel is een culinair hoogstandje die niet voor ieder individu is weggelegd. 

Als verenigingshuis is het activisme bij de bewoners groot. Dit is zichtbaar in het grote aantal bewoners dat lid is van een kroegdispuut en subvereniging. Naast deze subverenigingen als Gatcollege, HerenX en SVS zijn de bewoners ook actief binnen vrijwel alle commissies en/of besturen. 

De huidige bewoners van ’t Katshuis zijn: Huisoudste Thomas Simmelink, Huisblijste Bart van den Akker, Huisdikste Thijmen Speldekamp, Nicotwaars, Aad & Dhom. Indien u nog met vragen zit of gewoon graag meer te weten wil komen over ’t Katshuis dan kunt u zich wenden tot Dhom.

t_Katshuis_tekening.png
H.E.C.H. 't Katshuis