In Pipo Veritas

In Pipo Veritas is het oudste dispuut van het DSCC/DJCR 'Audentis et Virtutis'. Het werd op 12 maart 1981 opgericht als studentendispuut van het toenmalige DSC Cheiron. De naam betekent vrij vertaald: In de pijp ligt de waarheid. Het dispuut is een overkoepelend dispuut. Dit houdt in dat de meeste leden van In Pipo Veritas ook lid zijn van een tweede dispuut.

Het is een pijprokersgenootschap waar slechts enkele leden per jaar bij toetreden vanwege het pittige karakter van het pijproken. De toetreding van nieuwe leden is vanaf het derde jaar. De leden van In Pipo Veritas willen zich niet bezig houden met de sores van de eerste- en tweedejaars leden maar converseren over de dingen die daadwerkelijk belangrijk zijn. Zo komen we eens in de maand bij elkaar om te genieten van een goede pijp, een goed glas whisky en een felle discussie.

Het logo van het dispuut werd door Marten Toonder, de bekende schrijver van de boeken over de heer, en pijproker van stand Olivier B. Bommel ontworpen. Het origineel bevindt zich in de archieven van het DSCC/DJCR 'Audentis et Virtutis’. Ook op het dispuutsbord is een afbeelding te zien van dhr. Bommel. Ook deze is geschilderd door dhr. Toonder zelf.